Satosankarit -marja-asema avaa ovensa Hailuodossa 27.7.

17.7.2020


Hailuodon 4H-yhdistys aloittaa metsämarjan oston viikolla 31. Marjan osto alkaa mustikan vastaanotolla maanantaina 27.7. klo 15 osoitteessa Viinikantie 72.

4H:n Satosankarit ostaa metsämarjasi ja työllistää nuoria!

Suomen 4H-järjestön Satosankarit-toimintamallissa avataan 4H-yhdistysten ja heidän työllistämiensä nuorten ylläpitämiä marja-asemia ympäri Suomea. Noin 50 marja-asemaa ostavat ja välittävät kotimaista mustikkaa ja puolukkaa. Paikkakunnalle perustetaan myös keruurinkejä, nuoria ja muitakin ensikertalaisia opastetaan alkuun hankkimaan ansiotuloja metsämarjoja poimimalla. Hailuodossa Satosankarit-marja-asemaa pyörittää Hailuodon 4H-yhdistys.

Satosankarit on Suomen 4H-liiton metsämarjojen ostoon ja välitykseen sekä nuorten työllistämiseen liittyvää toimintaa. Satosankarit-brändin alla toimii noin 50 4H-yhdistysten ylläpitämää marja-asemaa ympäri Suomea sekä mustikan ja puolukan poimintaa varten perustettuja keruurinkejä. Marja-asemille työllistyy paikallisia nuoria.

4H-järjestö on pyörittänyt metsämarjojen osto- ja välitystoimintaa jo useiden vuosien ajan, ja kesästä 2020 eteenpäin se keskittyy Satosankarit-toiminnan alle. Marja-asemien määrä lähes tuplaantuu ja samalla työllistetään aiempia vuosia enemmän nuoria.

”Tänä keväänä on ollut paljon puhetta huoltovarmuudesta ja siitä, että saamme elintarviketeollisuudelle tärkeät marjat talteen metsistä. Metsämarjojen poiminnasta ovat yleensä vastanneet thaimaalaiset poimijat, mutta heitä ei ole tulossa edellisvuosien lailla Suomeen, joten nyt poiminta on meidän suomalaisten vastuulla. Me 4H:ssa avasimme Satosankarit-toiminnan, jotta voimme innostaa mahdollisimman monia nuoria ja heidän perheitään paitsi keräämään metsämarjoja, myös myymään marjat meidän kauttamme eteenpäin käyttöön ja raaka-aineeksi”, Suomen 4H-liiton aluejohtaja Heli Hietala kertoo.

”Suomen 4H-liitto on saanut vuosille 2020-2021 eduskunnan lisämäärärahan, jonka avulla marja-asemille palkataan töihin 18 vuotta täyttäneet nuoret. Lisämäärärahalla edistetään myös sitä, että 4H kannustaa nuoria keräämään luonnonmarjoja perustamalla paikkakunnalle vähintään yhden keruuringin”, Hietala avaa Satosankarit-toimintaa.

4H-yhdistykset toimivat marja-asemaa pyörittävien nuorten työnantajina sekä järjestävät perehdytystä ja neuvontaa uusille metsämarjojen kerääjille. Tämän lisäksi nuorille 4H-yrittäjille tarjotaan mahdollisuus perustaa pop-up-kahvila tai kioski marjanostopäiviksi marja-aseman yhteyteen.

Hailuodossa Satonsankarit-marja-asemaa pyörittää Hailuodon 4H-yhdistys. Marja-asemalla otetaan vastaan mustikkaa ja puolukkaa. Marja-asema on auki 27.7. alkaen  maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Tuomalla keräämäsi metsämarjat myyntiin 4H:n Satosankarit-marja-asemalle, tuet paikallista nuorisotyötä ja työllistät nuoria.

Lisätietoja paikallisesta Satosankarit-toiminnasta:

Tiina Laurila
0408209937
hailuoto@4h.fi

Katso kaikki Satosankarit-marja-asemien sijainnit täältä: https://4h.fi/tekemista/maalla-ja-metsassa/satosankarit/